SOLBO

Udvidelse og ombygning af Børnecenter Solbo. Solbo er en døgn-og daginstitution under Silkeborg Kommune, bestående af specialbørnehave, aflastning og døgntilbud. Målgruppen er børn og unge med betydelig og varigt nedsat funktionsevne i alderen 0-18 år. Institutionen er beliggende i et naturskønt område ved et skovbryn og nær ved Gudenåen.

Skiftende behov
Institutionen består af flere forskellige bygninger, hvoraf hovedbygningen er fra 1950 og består af en stueplan, 1. sal og en kælder. Hovedbygningen har gennem­gået flere om- og tilbygninger, for at imødekomme skiftende behov. Vi har stort fokus på uhindret adgang samt øget tilgængelighed for brugerne, uanset alder samt mobilitets- eller funktionsnedsættelse (verdensmål 11). Bygningerne er forbundne, så børnene kan komme rundt og benytte sig af anlæggets forskellige funktioner.

I forbindelse med ombygningen skal Solbo udvides med 16 nye værelser, tilhørende fællesfaciliteter, omfattende produktionskøkken til institutionen, fællesstuer, toilet og badeforhold. Fællesfaciliteterne etableres med mulighed for at skabe mindre og trygge børnemiljøer i institutionen (verdensmål 16), med kreativitetsfremmende læringsmiljøer og oplevelsesmuligheder.

Den eksisterende hovedbygning gennemgår en omfattende renovering, og de eksisterende udearealer ombygges og renoveres efter moderne standarder. Tidligt i byggeprojektets design- og planlægningsfase, er der taget stilling til bæredygtigt energikoncept, med blandt andet udnyttelse af dagslys, samt stor fokus på minimal drift og vedligehold (verdensmål 7).

Uderum
Institutionen er beliggende i et naturskønt område ved et skovbryn nær Gudenå­en. Udearealerne er udarbejdet med fokus på den stille, vilde og undersøgende leg og aktivitet i naturmaterialer og -elementer (verdensmål 15). Af eksempler kan nævnes: træstammer som balancebomme, labyrinter af træmaterialer, samt rutschebane på en bakketop. Desuden er der integreret små nicher og kroge i beplantningen og inventar, der giver mulighed for at legen kan foregå uforstyrret. Inde- og udearealer er mål­rettet brugere i forskellige aldersklasser og med forskellige behov (verdensmål 10).

Tilbage til oversigt
bubble